Hur ger vi våra barn och ungdomar och deras föräldrar den bästa vården? Vad är det som gör skillnad? Delaktighet är ett ord vi har hört väldigt ofta de senaste åren. Ett begrepp med en innebörd som vi på olika sätt förstår skulle bidra till att göra skillnad för barn… Läs mer »
Ständig utveckling och nya utmaningar
Nu är det snart dags för mig att anta en ny utmaning, den tredje uppstarten inom tre år. För ganska exakt tre år sedan kom jag tillbaka till jobbet efter min föräldraledighet och började arbeta med uppstarten av Kastanjens integrationsboende i Eslöv. Att vara med och starta upp en verksamhet är krävande men också roligt och utmanande på alla sätt och vis. Samtidigt som man är chef och diskuterar avtal, personal- och ekonomifrågor, får man vara beredd på att bära, montera möbler och städa. Att vara en ”allt-i-allo” och kunna göra snabba rollbyten är avgörande för att lyckas med sitt uppdrag. När alla delarna i projektplanen var avklarade i januari 2015 började arbetet med att introducera personal och ta emot alla ungdomar. Sakta men säkert började verksamheten ta form. Jag minns det som igår när vi ringde kommunen och undrade om de inte hade några fler ungdomar då vi fortfarande inte hade fyllt alla platserna.
Bara några månader senare ökade behovet extremt mycket av boendeplatser för ensamkommande unga flyktingar, vilket gjorde att vi inte lyckades tillgodose kommunens behov med de platser vi hade tillgängliga på Kastanjen. Detta gjorde att det var dags för ytterligare en verksamhet och planerings- och uppstartsarbetet började på nytt.
Tillsammas med mina kolleger påbörjade vi då uppstarten av Felixgårdens integrationsboende våren 2016. Mitt under den stora krisen när det kom så många ensamkommande och alla startade boenden, skulle vi rekrytera och starta upp en ny verksamhet. Fastighetsägaren renoverade lokalen under rekordtid och återigen med hjälp av en underbar personalgrupp och fantastiska kolleger lyckades vi komma igång.
Verksamheten startade medan byggarbetarna fortfarande var kvar och gjorde det sista, ungdomarna flyttade in och på en knapp vecka var vi överbelagda. Utmaningen med att få verksamheten att börja fungera startade på nytt. Med många starka viljor och mycket kärlek till sitt arbete lyckades personalen skapa ett hemtrevligt boende för 16 tonåringar som hade många olika livshistorier med sig.
Som i alla andra kommuner i Sverige minskade sedan även Eslövs behov av platser för ensamkommande och därmed inleddes diskussionen om avveckling och nerläggning. Tråkigt för många men nödvändigt. Som kommunalt bolag har i uppdrag att tillgodose kommunernas behov. Avvecklingen av två verksamheter påbörjades. Samtidigt gjorde VoB en kartläggning av våra ägarkommuners behov vilken visade att det behövdes fler behandlingshem för tonåringar – och därmed var beslutet enkelt: VoB skulle starta ett nytt behandlingshem för tonåringar i Kastanjens gamla lokaler. Med detta såg jag en möjlighet för min egen del att gå vidare, eller kanske snarare gå tillbaka till att arbeta med behandling igen. Något som jag gjort under min tid vid en familjeverksamhet i vårt systerbolag Gryning, som ägs av kommunerna i Västra Götaland. Men denna gång skulle jag alltså vara verksamhetschef på ett behandlingshem för tonåringar.
Arbetet med uppstarten av Trollsjöns behandlingshem påbörjades under hösten och det har gått i raketfart. Rekryteringen är i slutfasen och lokalen renoveras för fullt. Det pågår ett aktivt arbete med detaljerna kring behandlingsinnehållet och planeringen kring familjebehandlingen som kommer att erbjudas på Trollsjön. Tillståndet från IVO är klart och de första förfrågningarna har börjat komma. Vi räknar med att kunna ta emot de första ungdomarna under vecka 4 i januari 2018, då hela personalgruppen väntas vara på plats. Då börjar vår nya utmaning och vi ser fram emot att kunna tillhandahålla behandlingsplatser, i första hand till våra ägarkommuner men även till alla andra kommuner i mån av platser.
Vid frågor om verksamheten, kontakta Djylferije Kelmendi på 0769-480276 eller djylferije.kelmendi@vob.se
Har du egen erfarenhet inom ämnet?
AvbrytSvara:
Vill du tipsa någon om detta inlägg?