Anmälan stängd
konferens 10 November 2022 - Malmö Alt. Digital Närvaro

Framtidens HVB

En konferens om en vårdform under utveckling.

Framtidens HVB – en konferens om en vårdform under utveckling

Den 10 november bjuder Cura Individutveckling och VoB Syd tillsammans in medlemskommunerna i Skåne, Blekinge och Kronoberg till en kostnadsfri konferens om HVB-vård för unga. Dagen riktar sig till socialsekreterare, behandlare och chefer som arbetar inom barn och familj.

Huruvida det är bra att placera barn och unga på institution eller inte är en omstridd fråga. Det finns berättelser om missförhållanden och uteblivna behandlingsresultat. Fallgroparna är många. Samtidigt vet alla som arbetar med placerade barn att det också finns många exempel där institutionen varit räddningen, det enda alternativet och/eller det som till slut fick en negativ utveckling att vända. Detta perspektiv vill vi använda den här konferensen för att fördjupa oss i. Vad vet vi fungerar och vad behöver vi utveckla ytterligare? Vad säger de som varit placerade? Vad säger forskningen? Vad tänker regeringen?

Under ledning av professor Torbjörn Forkby (LNU) som är moderator för dagen, kommer en rad spännande föreläsare delge sina perspektiv och pågående utvecklingsarbeten kring svensk HVB-vård för unga. Vi kommer få ta del av arbetet med den statliga utredningen ”Barn och unga i samhällets vård” via utredningssekreterare Pär Alexandersson, höra hur det går med målgruppsbedömningarna inom SiS genom projektledare Marie Frendin samt lyssna på Rebecca Svensson som varit placerad stora delar av sin uppväxt och idag arbetar som socionom.

Vidare kommer forskaren Sofia Enell berätta om sina studier kring vad institutionsvård gör med familjerelationerna och Patrik Ulander om den nya HVB-standarden som kommer underlätta och tydliggöra kvalitetsarbetet inom HVB-vården. Utöver detta kommer det bjudas på kortare presentationer från Cura och VoB och i pauserna finns möjlighet att mingla och diskutera med alla verksamheter som ställer ut i foajén.

Varmt välkomna!

Om konferensen:
Tid: Torsdagen den 10 november kl.9-16 (Registrering med kaffe/te och frukostfralla från 8.30. Cura och VoB bjuder på för- och eftermiddagsfika, lunch intas på egen hand)

Plats: St Gertruds konferens i Malmö, Carolinahallen (lokal i markplan) alternativt digitalt via Teams.

Frågor?
Kontakta Maria Nyberg på maria.nyberg@curaindivid.se 0721-61 32 16 eller Annika Weitner på annika.weitner@vob.se eller 0707-539752

Sista anmälningsdag:
27/10 för fysiskt deltagande på St. Gertruds konferens i Malmö, 2/11 för digitalt deltagande.  Begränsat antal platser på St. Gertruds konferens, först till kvarn gäller!

Målgrupp:
Socialtjänstpersonal  samt politiker i Blekinges, Skånes och Kronobergs kommuner i första hand. I mån av plats välkomnas även tjänstepersoner och politiker från andra län samt privata utförare. 

Temadagen är gratis. Vid utebliven närvaro (vid anmälan till deltagande på St. Gertruds konferens) utan avanmälan debiteras 500kr/person.

 

       Vob logo            Cura logotyp  

Pär alexandersson

Pär Alexandersson

Pärs arbete i utredningen ”Barn och unga i samhällets vård” utgår ifrån erfarenheter på nationell nivå med frågor om institutionsvård för barn och unga. Senast var han projektledare på Socialstyrelsen för utveckling av integrerad vård inom SiS särskilda ungdomshem för unga som också har stora behov av psykiatrisk vård. Institutionsvården är en del av den helhet som utredningens direktiv handlar om. Till Pärs erfarenheter hör också att han arbetat i sekretariatet för flera tidigare statliga utredningar, bland annat översyner av LVU och socialtjänstlagen.

Maria Frendin

Marie Frendin

Marie har ansvarat för införandet av en ny tjänst, ”Mottagning och behovsbedömning” som skall ersätta nuvarande akut- och utredningstjänsten. Uppdraget för mottagning och behovsbedömningsavdelningar är att avbryta kriminalitet, missbruk och annat socialt nedbrytande beteende samt bedöma behov och rekommendera fortsatta behandlingsinsatser.

Patrik Ullander

Patrik Ulander

Patrik är kvalitets- och verksamhetsutvecklare och kommer att berätta om standarden för Kvalitetssäkring av HVB. Patrik har suttit i kommittén som tog fram HVB-standarden och är ordförande för det samlade arbetet inom social vård och omsorg hos SIS - Svenska Institutet för Standarder. Föreläsningen tar upp syftet med en standard, hur den relaterar till andra krav och hur den kan bidra till högre kvalitet för verksamheten och nytta för klienten.

Sofia Enell

Sofia Enell

Sofia är socionom och har erfarenhet av arbete inom socialtjänst och behandlingshem för barn och unga. Sedan 2018 är Sofia universitetslektor på Linnéuniversitetet och Institutionen för socialt arbete där hon främst undervisar på socionomprogrammets sista termin. Hennes forskningsintressen rör barn och ungas livsvillkor och samhällets interventioner. Med sin forskning vill hon bidra med en ökad förståelse för vilka strategier unga använder sig av för att hantera de ofta utsatta situationer de befinner sig i samt institutionsvårdens relationella konsekvenser för de unga och deras familjemedlemmar.

Rebecca s

Rebecca Svensson

Rebecca blev familjehemsplacerad första gången som treåring. Idag är hon socionom och arbetar inom socialtjänsten samtidigt som hon är en uppskattad föreläsare. Rebecca delar med sig av sina erfarenheter när det gäller placering av barn och unga ur båda perspektiven, både som klient och socialsekreterare. Rebecca kommer vidare att beskriva sina erfarenheter kring HVB-vården och tankar kring hur den kan förbättras.

Torbjörn

Torbjörn Forkby

Torbjörn är professor i socialt arbete vid Linnéuniversitet med inriktning mot barn, unga och familj. Detta innebär ett uppdrag att stödja utvecklingen av forskningen, verka för hög kvalitet inom utbildningen samt samverka med praktiskt verksamma och andra aktörer med målet att samhälleliga villkor och levnadsförhållanden för socialt utsatta grupper och individer förbättras. Torbjörn ingår i det utvecklingsnätverk som de tre offentligt drivna vårdaktörerna Cura Individutveckling, Gryning Vård och VoB Syd samarbetar inom.

Anmälan

Tyvärr så är det fullbokat och anmälan stängd.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar och behöver komma i kontakt med oss?
Ringa eller maila till Annika Weitner.