Den 16/1 började jag som verksamhetschef på Amra som är ett HVB-hem för 15-19-åringar. Jag är utbildad socionom och har arbetat inom socialtjänst som utredare på barn och unga, som 1:e socialsekreterare och som enhetschef inom socialtjänstens öppenvård. Under mina år i yrket har jag lärt mig att ett nära… Läs mer »
Vägen till lägenhet – en utmaning
Tänk dig att du är en kvinna med två skolbarn. Du har fått stöd med att lämna en våldsam relation och är placerad tillsammans med barnen på ett skyddat boende. Exmaken bor kvar i er gemensamma lägenhet. Han har redan sålt era tillhörigheter. Du och barnen kan inte återvända till hemorten, eftersom ni lever under dödshot. Du och barnen har fått skyddade personuppgifter. Du och barnen bär med er upplevelser av slag, hot, kränkningar, isolering, förnedring och försummelse. Barnen mår mycket dåligt och är ledsna. De saknar sin skola och sina kompisar. Du har under äktenskapet inte haft möjlighet att ta ett arbete på grund av exmakens kontrollbehov och har alltså ingen tidigare försörjning. De pengar du fått in har tagits om hand av din exman under hela ert äktenskap. Du har en obetald skuld på 50 000 kr för ett sms-lån som han övertalat dig att signera. Detta har lett till att du fått en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Pengarna har han spenderat på nöjen. Det är nu dags att planera inför framtiden, för dig och för barnen. Först och främst behöver ni hitta en lägenhet att bo i. Vad gör du?
Ovanstående exempel är ingen ovanlighet när det gäller kvinnor och barn som levt med våld i hemmet och är heller inget ovanligt för dem som kommer till oss på Myra. Situationen är ofta kaotisk då våldet kan ha orsakat både psykiska och fysiska trauman, som kräver mycket omvårdnad och stöd. Mitt i allt detta bör kvinnan ha kraft att tänka framåt.
I bostadsannonser ställs oftast krav på ordnad ekonomi, helst fast inkomst och att man inte har några betalningsanmärkningar. För kvinnan i exemplet ovan är det redan kört; hon har inte haft möjlighet att arbeta under äktenskapet – saknar alltså fast inkomst. Hon har en betalningsanmärkning – på grund av s k ekonomisk misshandel. Hon har inga pengar.
En lösning kan vara att hon ställer sig i kö hos de kommunala bostadsbolagen, då de ofta har lägre krav gällande ekonomin. Dock kan kötiden vara lång och det hjälper inte kvinnan om tiden är knapp, vilket den ofta är. Det som återstår är att söka efter enskilda hyresvärdar som kan tänka sig att överse med kraven. Dessa finns, men det kan kräva ett stort antal ansökningar innan man får napp.
Så rådet till kvinnan är att söka och åter söka, över ett stort geografiskt område. Lyckas hon finns det möjlighet att ordna med resten av det praktiska.
Med anledning av hur oerhört svårt det är att få en ny bostad samtidigt som det är helt avgörande för att det kommande livet ska fungera, är ett vanligt uppdrag till oss här på Myra att stötta och peppa klienterna i att hitta bostad. Tack och lov har vi nu ett antal solskenshistorier i bagaget. För oss på Myra är det jubel varje gång vi lyckats bidra till att ordna ett hyreskontrakt och att det därmed skapats förutsättningar för den utsatta kvinnan och hennes barn ska kunna få en ny och mer trygg tillvaro.
Om vi får önska något av framtiden så är det att alla våldsutsatta och deras barn får förtur i varenda bostadskö och att ingen drabbas av hemlöshet som en följd av att de utsatts för våld i nära relation.
Har du egen erfarenhet inom ämnet?
AvbrytSvara:
Vill du tipsa någon om detta inlägg?