Samtidigt som VoB arbetar med att ställa om våra integrationsboenden efter kommunernas önskemål, planerar vi för uppstart av flera nya verksamheter under hösten 2017. Vi planerar för att utöka platserna på Vittskövlegårdens behandlingshem genom att vi startar en ny avdelning i Almas nuvarande lokaler inne i centrala Kristianstad. Det kommer… Läs mer »
I huvudet på en TMO-utbildare
”Jag klarar inte av detta själv, men det är inte heller meningen att jag ska kunna det. Det är bara tillsammans med en annan person som jag känner mig trygg med som jag kan börja förstå, våga tänka och känna om och om igen, tills det som har hänt inte längre skrämmer mig och gör lika ont. Tillsammans med den jag känner mig trygg med förlorar rädslan sitt grepp, sin makt över mig och jag kan bli fri och välja min väg i livet. Men jag behöver dig, vi behöver varandra. Det är meningen att det ska vara så.”
Många barn och ungdomar tvingas uppleva svåra saker, alltifrån att utsättas för våld eller brist på omsorg till att befinna sig i en krigssituation. Behovet av traumakunskap och förståelse för hur trauma påverkar ett barn eller en ungdom är mer aktuellt än någonsin. För dig som möter dessa barn och ungdomar kan ett traumamedvetet förhållningssätt vara avgörande för att göra skillnad.
Traumamedveten omsorg är ett forskningsbaserat förhållningssätt som Rädda Barnen arbetar med för att hjälpa och vägleda vuxna att förstå och bemöta grundläggande behov hos barn och unga som utsatts för allvarliga och traumatiska händelser. Traumamedveten omsorg (eng. Transformational care, tidigare TraumaWise care, Bath & Boswell 2015) har utvecklats av de australiensiska psykologerna Howard Bath och Diana Boswell vilka har fyrtio års erfarenhet av att arbeta med barn och unga som har varit med om trauma.
Under det senaste året har det varit många deltagare som har delat med sig av sina erfarenheter och det har inte sällan varit smärtsamma berättelser jag har tagit del av. Flertalet känner en stor uppgivenhet i hur de ska förstå, hantera och agera i svåra situationer som de ställs inför i sitt dagliga arbete. De som arbetar med målgruppen ensamkommande barn och unga beskriver en ökad psykisk ohälsa kopplad till asylprocessen, det höga antalet åldersuppskrivningar och avvisningsbeslut. Andra beskriver en varaktig känsla av otillräcklighet utifrån bristande resurser och organisationsförändringar. Trots den stundtals mörka bild som målas upp slås jag varje vecka av deltagarnas engagemang, vilja och styrka att orka fortsätta kämpa för de barn och unga som de möter. Alla dessa tysta hjältar som har modet att stå kvar, som hjälper barnen och ungdomarna att skapa trygghet när ingen trygghet finns och som väljer att vara viktiga, omsorgsfulla vuxna. Ni inspirerar mig och ni stärker även min övertygelse om att det är möjligt att göra skillnad.
För att sprida kunskap kring bemötandet av barn som varit utsatta för trauman arrangerar VoB Syd i samarbete med Rädda Barnen den 23 maj en temadag om Traumamedveten omsorg. En stor del av VoB:s integrationshandledare, utredare och behandlare kommer att delta tillsammans med en mängd socialarbetare från framförallt Skånes och Kronobergs kommuner.
Är du intresserad av att veta mer om TMO, kontakta infotmo@rb.se
Har du egen erfarenhet inom ämnet?
AvbrytSvara:
Vill du tipsa någon om detta inlägg?