Innanför väggarna på Amra, ett behandlingshem för ungdomar, har under våren i samtal mellan kollegor, fokus hamnat på en speciell nyhet: ”Ett skolprojekt?” ”En ny tjänst?” ”En särskild satsning på skolan?” ”En ytterligare möjlighet för effektivare samverkan?” Nyfikenhet, upprymdhet och förväntan fyller lokalerna, och det är nu dags att dela… Läs mer »
Tack och hej från Felixgården!
Felixgården är ett integrationsboende som startade i juni 2016; Verksamheten var då ett av tolv integrationsboenden för ensamkommande ungdomar inom VoB. Idag är Felixgården det sista återstående integrationsboendet i bolaget.
På boendet har vi både mött ungdomar som befunnit sig i asylprocessen och ungdomar som har fått uppehållstillstånd. Vi har arbetat nära ungdomarna genom att individuellt anpassa våra insatser för att förbereda ungdomarna till ett självständigt liv. Att komma som nyanländ ungdom till Sverige utan vårdnadshavare innebär många nya intryck och på Felixgården har varje ungdom fått en egen kontaktperson som stått den extra nära för att kunna ge bättre stöd. Kontaktpersonen har arbetat med ungdomen i frågor gällande skolgång, fritid och vardagligt stöd. Ungdomar har fått möjligheten till ett samtal i veckan, där vi främst har utgått ifrån arbetsmaterialet Hitta Rätt. Genom Hitta Rätt har ungdomen introducerats i det svenska samhället och materialet vägleder inom olika områden som till exempel hälsa, utbildning och socialt samspel. Efterhand som dessa områden har gåtts igenom har vi även gjort uppföljningar för att stämma av hur det gått för ungdomarna. Stödet har sett olika ut beroende på ungdomens behov, och genom uppföljningssamtalen har ungdomen tillsammans med sin kontaktperson kommit överens om vad de ska fokusera mest på. Ungdomar har sedan fått möjlighet att flytta vidare till stödboende om de har känt sig redo för det. När de sedan har blivit myndiga har de flyttat ut till egna boenden. Att få följa ungdomarnas resa i Sverige och deras utveckling fram till ett självständigt liv har varit väldigt givande för oss. Vi har fått möjlighet att arbeta med en målgrupp som har ett starkt driv och som är angelägna om att integreras i det svenska samhället.
Det har funnits både bättre och sämre perioder och förutsättningarna för att arbeta med ensamkommande ungdomar har ständigt förändrats. Vi har behövt vara flexibla och anpassningsbara för att kunna möta de utmaningar som vi har haft framför oss. Vi har haft ett nära och mycket gott samarbete med Eslövs kommun. Detta har gett oss bättre förutsättningar kring hur vi ska möta ungdomarnas behov, vilket har varit värdefullt då det underlättat i arbetet. Vi vill också tacka för ett gott samarbete med de gode män som vi har haft kontakt med, då även ni har varit ett stöd för ungdomarna. Arbetet på Felixgården har varit väldigt lärorikt och vi som har arbetat här kommer att ta med oss detta i våra framtida utmaningar.
Eftersom behovet av platser för ensamkommande ungdomar minskat kraftigt kommer Felixgården att stänga den 31 maj. Vi är glada över att ha fått äran och möjligheten att arbeta med denna målgrupp. Det har varit en mycket spännande resa. Personalen på Felixgården går nu vidare till nya utmaningar!
Har du egen erfarenhet inom ämnet?
AvbrytSvara:
Vill du tipsa någon om detta inlägg?