En förälders sätt att vara med sitt barn, att samspela, är avgörande för barnets utveckling. Det är i vardagen, när vi gång på gång matar och byter blöja, leker och tröstar, som barnets olika behov blir eller inte blir tillgodosedda. Föräldern ger med sitt sätt att prata och visa, sitt… Läs mer »
Utbildning i ”Kriminalitet som livsstil”
VoB:s verksamhetsutvecklare Annika Weitner fick en pratstund med två VoB:are som nyligen förvärvat ny kunskap:
Hej Cecilia och Fanny! Ni arbetar på Amra HVB resp. Lägenhets- och stödboendet i Kristianstad. I början av oktober satt ni i skolbänken en hel vecka, vad var det ni förkovrade er i?
Utbildningen som vi gick var en grundkurs i ”Kriminalitet som livsstil” som är ett program utarbetat av Gunnar Bergström, som också var den som höll i utbildningen. Det är skapat för att hjälpa vuxna eller ungdomar som är i eller på väg in i en kriminell livsstil. En väldigt bra utbildning som känns högst aktuell just nu.
Vilka var det som deltog under veckan?
Vi var ett gäng behandlare från olika arbetsplatser såsom HVB-hem, socialtjänst och stödboende. Från VoB:s verksamheter var det personal från Amra HVB för tonåringar samt Lägenhets- och stödboendet i Kristianstad. Trots olika arbetsplatser till vardags så fann vi snabbt varandra i de grupparbeten som följde med utbildningen. Vi upptäckte också snabbt att vi brann lika mycket för att lära oss. Genom föreläsningar, grupparbeten och enskilda uppgifter tog vi oss genom veckan med stort engagemang. Det skall dock tilläggas att vi var ganska trötta i huvudet varje kväll!
Vad tyckte ni var bäst med utbildningen?
Gunnar Bergström är engagerad och oerhört kunnig, och gjorde utbildningen väldigt intressant. Han använde sig mycket av egna exempel/historier som gjorde att det var lätt att ta till sig och koppla teori till praktik. Vi fick tydliga exempel på hur man kan arbeta framgångsrikt men även på hur man fatalt kan misslyckas i behandlingsarbetet med denna målgrupp. Genom aktivt arbete med uppgifter så som kartläggningsinstrumentet PIKT (psykologisk inventering av kriminella tankemönster), förändringsplaner och olika verktyg för att få till stånd förändring tog vi oss många steg närmre att förstå den verklighet som är den kriminelles.
Innehöll utbildningen ny kunskap som ni kunnat omsätta redan nu i ert dagliga arbete?
Under veckan arbetade vi med en egen rollfigur som vi hade till uppgift att ta fram och beskriva redan före kursstart. De flesta av oss hade mycket verkliga rollfigurer hämtade från våra arbeten både i nutid och dåtid. Att jobba på detta sätt gjorde utbildningen mycket mer levande och betydligt lättare att ta till sig. Dock blev det många aha-upplevelser under veckan då man skulle vilja vrida tillbaka klockan och göra om samtal man tidigare haft med kriminella ungdomar. Vi tror att alla som medverkade i utbildningen har mycket nytt att använda i både sina ungdomssamtal och sitt allmänna bemötande hädanefter.
Vad är planen framåt för era verksamheter utifrån era nyvunna kunskaper?
Planen i nuläget är att personalen från Amra ska gå även metoddelen av utbildningen (del 2), för att sen kunna hålla i egna program med de placerade ungdomarna. Genom att Lägenhets- och stödboendet, som ofta är nästa länk i vårdkedjan efter placering på Amra HVB, gått grundkursen kommer de ha bra möjligheter att ta vid utifrån samma tänk som Amra arbetat med.
Vi vill också säga att vi under veckan fick en mycket god sammanhållning i gruppen och kunde lära mycket av varandra. Vi tror att just engagemanget hos oss alla bidrog stort till att vi kunde dela med oss av våra tankar så öppet.
Det låter som en väldigt lyckad utbildningsvecka. Tusen tack för att ni delade med er!
Har du egen erfarenhet inom ämnet?
AvbrytSvara:
Vill du tipsa någon om detta inlägg?