En stor andel av de föräldrar som placeras tillsammans med sina barn på Familjehuset i Alvesta har missbruks- och beroendeproblematik. Familjehuset är inte specifikt inriktade på missbruksbehandling utan fokus är i första hand att hantera barnets behov och därmed de förhållanden som direkt påverkar dem. Ett eventuellt missbruk hos föräldern… Läs mer »
Det livsviktiga samspelet
En förälders sätt att vara med sitt barn, att samspela, är avgörande för barnets utveckling. Det är i vardagen, när vi gång på gång matar och byter blöja, leker och tröstar, som barnets olika behov blir eller inte blir tillgodosedda. Föräldern ger med sitt sätt att prata och visa, sitt sätt att hålla i och röra vid barnet massvis av information. När föräldern ser eller inte ser och svarar på barnets signaler formar barnet en bild av sig själv, sin förälder och sin omvärld.
I samspel med föräldern får barnet också hjälp med att successivt förstå och uttrycka sina känslor och behov. En av de viktigaste funktionerna för ett litet barn är förälderns förmåga att lugna och trösta. I ett utvecklingsstödjande samspel får barnet hjälp att hantera sin stress och när barn och förälder inte möts i samspel innebär det istället en hög stressfaktor för barnet.
På Familjehuset i Hörby arbetar vi alltid med att observera och stärka samspelet mellan barn och förälder, både i vardagens alla stunder av spontant samspel och vid strukturerade samspelssituationer. Syftet är att hjälpa föräldrarna att se och svara på barnens signaler och behov. Det kan handla om att möta barnets kanske otydliga initiativ till kontakt, att följa och hjälpa barnet när det vågar börja utforska sin omvärld eller att finnas där och hjälpa barnet stå ut med sina starka känslor. Personalens roll är i första hand att observera och göra föräldern uppmärksam på barnet och på sig själv. Genom att sätta ord på vad vi ser hjälper vi föräldern att lära känna sitt barn bättre. Vi uppmuntrar och stödjer också föräldern att prova nya sätt att samspela. När föräldern agerar annorlunda är det vanligt att även barnets svar blir annorlunda och på så sätt skapas en positiv spiral med ökad glädje och motivation till att vara tillsammans.
På Familjehuset i Hörby erbjuder vi också stöd i form av Marte Meo-terapi. Marte Meo är en psykoedukativ behandlingsmetod som används för att hjälpa föräldern att bättre förstå sitt barn och att ge barnet adekvat stöd i sin utveckling. Med hjälp av korta videoklipp utforskar vi tillsammans med föräldern vad föräldern gör som är bra för barnet och vad som kan stärka deras samspel ytterligare. Vi fokuserar på det positiva i samspelet och på de situationer där barnet får det stöd som just hen behöver, där hen känner sig förstådd och uppmuntrad. Om sådana ögonblick saknas i filmen, väljer vi istället att fokusera på sekvenser där barnets behov av stöd framgår på ett tydligt sätt. Såväl studier som vår kliniska erfarenhet visar att metoden har god effekt, att arbetet bidrar till att familjer får det bättre tillsammans och att barn utvecklas positivt.
Fokus på det för barnet så livsviktiga samspelet går som en röd tråd genom vårt arbete på Familjehuset i Hörby. Våra kontinuerliga bedömningar av samspelet mellan barn och förälder hjälper oss att anpassa stödet och behandlingen till det som är till störst hjälp för familjen.
Har du egen erfarenhet inom ämnet?
AvbrytSvara:
Vill du tipsa någon om detta inlägg?