Tänk dig att du är en kvinna med två skolbarn. Du har fått stöd med att lämna en våldsam relation och är placerad tillsammans med barnen på ett skyddat boende. Exmaken bor kvar i er gemensamma lägenhet. Han har redan sålt era tillhörigheter. Du och barnen kan inte återvända till… Läs mer »
Familjehuset i Hörby blir Familjehuset i Lund!
Familjehuset i Hörby går nu in i en ny spännande fas i sin långa historia! Efter 12 år i Hörby byter vi lokaler och den 22 maj blir vi i stället Familjehuset i Lund. I flytten tar vi med oss all erfarenhet och kompetens som kännetecknat oss under vår tid i Hörby. Verksamheten kommer drivas likt tidigare och med samma målgrupp, föräldrar och barn 0-12 år med fokus på föräldraskap utifrån det enskilda barnets behov. Nytt är att vi i de nya lokalerna även kan ta emot medföljande äldre syskon, vilket vi hoppas ska underlätta både för familjer och socialtjänst i samband med placering av familjer där något av barnen är äldre än 12 år.
På Familjehuset arbetar behandlare som är bland de mest kompetenta i landet inom anknytning och samspelsbehandling. Vidare finns specialistkompetens avseende miljöterapeutiskt arbete på institution. Inom båda dessa områden har Familjehusets kompetens efterfrågats av andra, varför vi även kan erbjuda utbildningar inom dessa områden. Kontakta VoB:s utbildningscenter för mer information kring våra utbildningar, ofta kan vi anpassa dem efter just era behov!
Samtidigt som vi noga förvaltar de erfarenheter vi har och den kompetens som finns, är vi ständigt i framkant avseende utveckling och metoder för att förbättra vårt arbete med familjerna. Vi har en tät dialog med socialtjänst utifrån behov och önskemål, och strävar efter att anpassa vårt utbud efter familjernas och socialtjänstens faktiska behov. Alla medarbetare har nyligen utbildats i Signs of Safety och Motiverande samtal. Under 2022 examinerades fyra medarbetare i metoden Parenting young children (PYC), som är ett individuellt föräldrastödsprogram för föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning eller kognitiva svårigheter. Under våren 2023 tar vår första internutbildade grupp examen i Marte Meo, en samspelsbehandling med fokus på att stödja en positiv relation och utveckling mellan barn och förälder. Under hösten 2023 kommer flera medarbetare att utbildas i metoden Tryggare barn, som riktar sig till föräldrar med barn, 3 till 12 år, där det framkommit oro om kränkning eller våld gentemot barnen. Metoden blir ett komplement i vårt dagliga arbete på institutionen, och vår förhoppning är att även kunna bistå socialtjänst med riktade insatser i form av öppenvård då det inkommer orosanmälan avseende våld och snabb uppstart av insatser behövs för att trygga barnens säkerhet. Behandlingsinsatser i form av Marte Meo och PYC kan även de erbjudas som öppenvård genom förfrågan från socialtjänst direkt till Familjehuset.
Även inom VoB:s övergripande organisation sker utveckling och förändring. Efter sju år i bolaget, varav drygt fem år på Familjehuset, går jag vidare och tillträder i slutet på augusti som områdeschef för VoB:s enheter inom områdena barn och familj. Det blir ett nytt och spännande uppdrag att utforska tillsammans med en ny kollega, Dashmire Osmani, som tillträder samtidigt som områdeschef inom området ungdom. Rekrytering av ny enhetschef till Familjehuset i Lund är pågående då detta inlägg publiceras, och det är därför ännu inte klart vem som tar vid och fortsätter driva Familjehusets arbete framåt.
Vi ser fram emot att installera oss i de nya fräscha lokalerna på Gastelyckan i Lund och de nya möjligheter som flytten ger. Bland annat en bättre tillgänglighet för våra familjer och socialtjänst, men även ökade möjligheter för oss att erbjuda öppenvårdsinsatser och eftervård! Vi ser också fram emot ett fortsatt gott samarbete med våra ägares medlemskommuner i Skåne och Kronoberg. Varmt välkomna med er förfrågan till Familjehuset i Lund!
Har du egen erfarenhet inom ämnet?
AvbrytSvara:
Vill du tipsa någon om detta inlägg?