Lycka kan vara en liten häst som heter Spirit. Första besöket i stallet med den lille gossen och hans pappa började lite sisådär. Den psykiskt funktionshindrade sexåringen spjärnade våldsamt emot då hans pappa försökte få honom att närma sig hästen. Strax därefter tappade pappan fokus på honom i en minut-… Läs mer »
Friskvård – att må bra på jobbet
Att hela tiden jobba med sig själv som verktyg, och att hela tiden ställa om inför nya förhållanden kan vara ganska påfrestande för kroppen, fysiskt som psykiskt. Vi träffar ungdomar som har olika sorters bakgrund och det påverkar oss mer eller mindre. Att må bra på jobbet är alltså en förutsättning för att göra ett gott arbete. För min del är friskvård ett sätt att klara av jobbet och alla dess utmaningar.
Vad är då friskvård?
Friskvård är ”ett samlingsbegrepp på åtgärder som stimulerar en person till egna aktiva hälsobefrämjande insatser, det vill säga att hålla sig frisk genom sunda levnadsvanor”. På Högelid får vi ett friskvårdsbidrag årsvis som vi får utnyttja på exempelvis massage eller ett gymkort. För någon vecka sedan tränade vi i personalen tillsammans ett Easyline- pass på simhallen i Växjö. Det var ett pass där styrka kombinerades med kondition. Det var ett uppskattat pass där det både svettades och skrattades. Vi har även medverkat i Vårruset den 6 maj, där några av Högelids arbetande tjejer gick/sprang runt Växjösjön på ca 5 km, även detta var en uppskattad aktivitet.
På Högelid erbjuder vi våra ungdomar träning minst 2 ggr per vecka, där det bland annat erbjuds att träna på gym, promenader, badminton, bad m.m. Även om det ibland kan upplevas som svårmotiverat att få med sig ungdomarna till träningen, ser vi över lag stolta ungdomar som genomför ett träningspass, kommer ner i varv och kan sova bra om natten, att helt enkelt få rutin på sin vardag. Friskvårdsaktiviteterna är både uppskattade av ungdomarna och även av personalen.
Vid längre ledigheter/lov från skolan, brukar vi planera in morgonpromenader, där vi går en längre promenad antingen i Alvesta eller någon annanstans. När ungdomarna samlat ihop till 10 promenader får de en liten vinst i form av ett presentkort eller något annat passande som lockar. Vi har även haft olika slags tävlingar där det bland annat har varit för ungdomarna att genomföra x antal fysiska aktiviteter för att exempelvis få åka och köra go-cart.
Det kan vara på gymmet eller på promenaden som det spontana samtalet uppkommer mellan en personal och boende ungdom, där förtroende ingivs i en mer avslappnad miljö, vilket är värdefullt för ungdomen.
Tack till våra chefer som ger oss förmånen att träna både på jobbet och även utanför. Det gör att vi kan prestera mera på vårt arbete!
Har du egen erfarenhet inom ämnet?
AvbrytSvara:
Vill du tipsa någon om detta inlägg?