Ă rsredovisning 2023
Under 2023 har bolaget genomfört särskilda satsningar i syfte att vidareutveckla verksamheten med utgångspunkt från medlemskommunernas behov. VoB har som ett led i detta arbete under året tillsatt två områdeschefer, som bland annat har i uppgift att utveckla dialogen och samarbetet med kommunerna. Vidare har en översyn av verksamhetens organisation och utbud som helhet genomförts.
Under hösten har VoB:s ägare i samverkan med styrelse och bolagsledning, via enkät, undersökt medlemskommunernas uppfattning om hur VoB kan utveckla och förbättra verksamheten för att kunna möta deras framtida behov. I skrivande stund pågår sammanställningen av undersökningen. Preliminärt kan sägas att kommunerna överlag är nöjda med bolagets insatser. Samtidigt noteras att den närmare kännedomen om VoB:s verksamhet är varierande samt att bolagets utbud och kompetens sannolikt behöver breddas och utökas för att i högre grad kunna möta de samlade behoven hos socialtjänsten i kommunerna. Under det kommande året skall utfallet av enkäten följas upp genom möten mellan bolagsledningen och tjänstemän samt politiker i kommunerna.
VoB har genom åren kontinuerligt utvecklat och förändrat verksamheten. Bakgrunden till de ovan nämnda särskilda satsningarna är att VoB under senare år haft låg beläggning, så även under 2023. Orsakerna är flera. Den tidigare pandemin samt den ökade oron i omvärlden, vilken skapat osäkerhet inför framtiden även i VoB:s sammanhang, är några av de bidragande faktorerna. Inom kommunerna finns det sedan en tid en tydligt uttalad ambition att så långt det är möjligt undvika HVB-placeringar. Vidare pågår en debatt kring att familjehem är en lämpligare insats för barn och ungdomar än HVB. Problemet är att tillgången till kvalificerade familjehem är mycket begränsad. Risk finns därmed att många unga blir utan den vård som de har behov av.
I den nu presenterade slutrapporten i statliga utredningen ”Barn och unga i samhällsvård” konstateras en del av de utmaningar som finns inom HVB och familjehemsvården. En rad konstruktiva förslag på hur kvalitén vid HVB kan förbättras presenteras. Bland annat lyfter utredarna fram att den nyligen framtagna standarden för HVB (SS 41000:2018) ger möjligheter till gemensamma krav för HVB-vården i landet och därmed förutsättningar för att åstadkomma en genomgripande utveckling av området som helhet. Detta är något som VoB vill instämma i, inte minst med tanke på att bolaget deltagit i ett pilotprojekt som resulterat i att två av VoB:s enheter, som några av de första i landet, nu har blivit certifierade. Den statliga utredningen presenterar även förslag på förändringar rörande familjehemsvården. Mest betydelsefullt men också kontroversiellt är ett förslag som skall förhindra enskilda företag, som VoB, att till kommunerna tillhandahålla platser i konsulentstödda familjehem. VoB agerar i frågan genom delaktighet i det remissvar rörande utredningen som Sobona, bolagets arbetsgivarorganisation, avser att lämna.
Trots att branschen delvis ifrågasätts, vilket också drabbar VoB, är vår bedömning att det även i framtiden kommer finnas behov av platser, både i enskilda HVB och i konsulentstödd familjehemsvård. Förmodligen är det dock i första hand insatser för barn och unga med svår problematik som kommer att efterfrågas. VoB utvecklar därför nu verksamheter för just dessa målgrupper. Klara HVB startade under 2023 och riktar sig barn i åldern 10–14 år med komplex problematik. Klara har haft mycket god efterfrågan under året, vilket bekräftar att motsvarande satsningar bör ske även framöver, såsom anges i bolagets utvecklingsplaner inför 2024. Därigenom kan VoB:s resurser användas på ett mer effektivt sätt och bolaget bli ännu bättre på att möta och tillgodose kommunernas behov.
Malmö/Växjö den 2024-03-27
Magnus Carlberg Lars Nyander Niels Elvhammar
Ordförande Vice ordförande VD
Ă rsredovisning 2022
Under inledningen av 2022 började samhället återhämta sig från situationen som var rådande när coronapandemin pågick som värst. Som vi alla känner till kom sedan invasionen av Ukraina och ett instabilt geopolitiskt läge i världen, vilket på olika sätt även skapade oro och påverkade det svenska samhället. Sannolikt har detta också påverkat VoB då beläggningen under sommaren och hösten åter gick ner samtidigt som driftskostnaderna ökade markant. Efterfrågan sett till antalet förfrågningar har dock under året överlag varit relativt god. Svårighetsgraden i förfrågningarna har dock i flera fall gjort det svårt att ta emot placeringar inom VoB:s HVB eller familjehem.
VoB:s bedömning är att HVB för barn och unga behöver stärkas ytterligare både när det gäller bemanning och arbetssätt för att bättre kunna möta den svårare problematik som nu är aktuell. Ett led i detta arbete är att VoB i förhållande till ansvariga verkar för att HVB-verksamheter ska få utökade befogenheter. VoB arbetar även med att anpassa utbudet av insatser till rådande läge vilket bl.a. innebär planering av en ny verksamhet under inledningen av 2022. Läs mer i VoB:s årsredovisning 2022!
Ă rsredovisning 2021
VoB:s erksamhetsår 2021 påverkades av den fortsatt pågående pandemin. Efterfrågan har, liksom under det föregående verksamhetsåret överlag varit låg. Förklaringen är främst att aktiviteten i samhället på grund av pandemin varit lägre än normalt, även inom socialtjänstens område. Bolaget har trots detta fortsatt att utveckla verksamheten, bland annat avseende av eftervård och olika former av öppenvårdsinsatser. Utvecklingsarbetet genomförs i nära samarbete med olika kommuner inom ägarkretsen. Bolagets utbildningscenter har arrangerat olika utbildningar och konferenser, vilket är ett mycket uppskattat inslag i VoB:s utbud.
VoB:s styrelse och VD riktar ett varmt tack till ägarna och deras medlemskommuner, bolagets medarbetare och till samarbetspartners för det vi tillsammans har åstadkommit under verksamhetsåret 2021.
Läs VoB:s årsredovisning för 2021 i PDF format.
Ă rsredovisning 2020
Verksamhetsåret 2020 kom att präglas av Coronapandemin. Tack vare en mycket begränsad smittspridning inom VoB:s verksamheter har dock ordinarie tjänster kunnat erbjudas samtidigt som utvecklingsarbetet har fortsatt . Exempelvis har VoB under året ökat möjligheterna till att erbjuda vårdkedjor och vid Familjehusen utvecklar vi eftervård i öppna former. Utvecklingsarbetet sker i nära samarbete med ägarnas medlemskommuner, vilket är avgörande för att VoB skall kunna tillhandahålla ett relevant utbud som är anpassat till kommunernas behov.