Familjehuset i Lund

Heldygnsvård för familjer med barn 0–12 år samt medföljande äldre syskon.

   

Familjehuset i Lund är en akut- utrednings- och behandlingsenhet för familjer med barn. Verksamheten finns i nyrenoverade lokaler i utkanten av Lund och erbjuder boende både i rum och lägenheter.

Målgrupp

Vi erbjuder 10 familjeplatser för familjer med barn upp till 12 år. Även medföljande äldre syskon, över 12 år, kan tas emot. Vi erbjuder boendeplatser både på avdelning och i lägenhetsform. 

Anledningen till placering på Familjehuset kan variera.

Generellt handlar det alltid om föräldrarnas omsorgsförmåga i någon form, tex olika former av övergrepp eller relationsproblem. 

Uppdrag

Verksamheten erbjuder såväl ett kvalificerat utrednings- och behandlingsarbete som observationer och kortare stödinsatser. Behandlingsuppdragens längd styrs av familjens behov och socialtjänstens önskemål medan utredningarna genomförs under 4-12 veckor och ges i heldygnsvård eller i lägenhetsboende, beroende på uppdrag och skyddsbehov. Allt utifrån BBIC:s grundprinciper och struktur. Utöver att bistå socialtjänsten med kvalificerade insatser är målet för verksamheten att möjliggöra för barn och föräldrar att fungera bättre tillsammans. Föräldrarna får stöd i att utveckla sitt föräldraskap så att barnen får en god omvårdnad med struktur och trygghet som grund för deras framtida utveckling.

Metoder

På Familjehuset står barnets behov och rättigheter i fokus. Samtliga insatser vilar på en anknytningsteoretisk grund med synsättet att all utveckling sker i relation. För att säkra barnets behov, både vid utredning och behandling, och för att ge förutsättningar för förändring erbjuds samspelsbehandling under strukturerade former där utvecklingsvägledning och pedagogisk stödbehandling ingår. 

Det miljöterapeutiska förhållningssättet ligger till grund för andra kompletterande utrednings- och behandlingsmetoder som t.ex. 

Marte Meotejping, föräldrautbildning, par- och barnsamtal samt strukturerade observationer. Utvecklingsbedömningar görs enligt ASQ/ASQ:SE (Ages and Stages Questionnaires) och i varje ärende används skattningsverktyget Livets stege som mäter livstillfredsställelse och framtidstro. Samtal enligt TRAPPAN-modellen kan erbjudas till  barn som bevittnat våld i sina nära relationer.

Vi ser samarbetet med våra uppdragsgivare som en viktig del i arbetet med familjen där ansvarig handläggare får regelbunden information för att kunna följa processen i ärendet.  

Kompetens

Majoriteten av Familjehusets medarbetare har högskoleutbildning och är bland annat socionomer, socialpedagoger och beteendevetare. Flertalet har lång erfarenhet av utrednings- och behandlingsarbete med barn och familjer. Samtliga har utbildning i BBIC, samspelsbehandling, ASQ, miljöterapi och våld i nära relationer. Det finns även specialistkompetenser som Marte Meo, psykoterapi steg 1, tejping och spädbarnsmassage. Vid behov finns tillgång till psykologkonsult.

 

Skola

Skolpliktiga barn går, om det är möjligt, kvar i sin vanliga skola. I annat fall kan de erbjudas plats i den kommunala skolan i kommunen.

Att bo hos oss

Boende

På Familjehuset bor ni i ett eget rum med toalett och dusch. Ni delar kök, vardagsrum och lekrum med andra boende. Ni städar själva ert rum och vi hjälps åt med gemensamma utrymmen. Rummet möbleras utifrån ålder och antal barn och vuxna i just er familj.
Familjehuset har även ett par lägenheter i anslutning till boendet.

Måltider

All mat ingår under placeringstiden. Här finns barnmat, ersättning och gröt. Ni gör i ordning er egen frukost och mellanmål. På Familjehuset lagar kokerskan lunchen och förbereder kvällsmaten som görs klart av personal. Boende på Familjehuset deltar i matlagningen och ni har möjlighet att laga mat till er själva och de andra boende en eller ett par kvällar i veckan. Vi tar alltid hänsyn till specialkost och allergier.

Skola och förskola

Skolbarn går kvar i sin vanliga skola när det är möjligt. Blir resan för lång finns det bra skolor nära Familjehuset. Barn i förskoleåldern går oftast inte på förskola, utan är kvar på Familjehuset med sin familj. Föräldrar som arbetar eller studerar tar vanligtvis ledigt för att helt kunna fokusera på sin familj.

Vad ska jag ta med mig?

Ta med kläder och ytterkläder för alla i familjen. Ta även med hygienprodukter för vuxna, så som schampo och balsam. Vi har vagnar att låna ut, men många familjer väljer att ta med sin egen vagn. På Familjehuset ingår handtvål, mensskydd samt blöjor och hygienprodukter till barnen. Här finns lakan, handdukar, täcken och kuddar. Du har tillgång till tvättmaskin och tvättmedel.

Utvärdering och kvalitet

Läs mer om verksamheternas uppföljning av insatsernas effekt och VoB:s kvalitetsarbete.

Utvärdering och kvalitet

Kontakt

Vill du komma i kontakt med oss?

Gunilla Persson

Enhetschef

Telefon

0415 - 38 63 01
0736 - 20 80 57

E-post

gunilla.persson@vob.se

Familjehuset i Lund

Glimmervägen 4
224 78 Lund

Telefon

0415 - 38 63 01

Växel

0415 - 38 63 00